Şarap İçmek, Demans ve Alkol Tüketimi
Demans hastalığı ya da bunama zihinsel fonksiyonların progresif bir şekilde zayıflamasıdır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda kullanılan ilaçlar ve yaşam stilinin demansın nöropatolojisinde riski azaltabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Alkol ise neolitik zamandan beri insanların tanışık olduğu ve antifungal, antimikrobiyal etkisinden dolayı tıpta da kullanılan bir bileşendir. Daha önce yapılan çalışmalarda makul ölçüde alkol tüketiminin koroner kalp hastalıklarını azalttığı, hipertensif bireyleri koroner kalp hastalıklarından ve miyokard infarktüsünden koruyabileceği bildirilmiştir. Yine ilginç bir şekilde, makul düzeyde alkol kullanımının tip 2 diyabeti yüzde 30’a kadar azalttığı bulunmuştur. Bu bilgileri 2009’da International Journal of Wine Research adlı dergideki bu çalışmadaki referanslardan bakarak ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Şarap İçmek ve Demans Üzerine Yapılan Çalışmalar
Roger M Pinder’in literatürdeki diğer çalışmaları kullanarak yayınladığı derleme makalesinde, şarap içme, demans, kognisyon (bilişsellik) ve alkol ve şarabın etkilerindeki biyolojik mekanizmalara ayrıntılı olarak değinilmiş. Pinder’in derleme makalesinde bazı çalışmalarda makul düzeyde alkol tüketimi ile demansa yakalanma riski arasında anlamlı ilişki bulunmadığını gösterse de, bazı çalışmalarda özellikle şarap içmenin demansa yakalanma riskini azalttığına dair bulgular da vardır. Örnek vermek gerekirse Fransa’nın Bordeux bölgesi şarabın en çok tüketildiği yerlerden biridir. 1997 yılında yapılan bir çalışmada, bu bölgeden 65 yaş ve üzerindeki 3,777 kişiyle yapılan ve bireylerin 3 yıl takip edildiği çalışmada, 99 demans vakasından 66’sı Alzheimer tip demansa yakalanmıştır. Araştırmacılar, bu bireylerin alkol tüketimi ile ilgili bilgiyi toplamışlar ve katılımcıları dörde ayırmışlardır: (1) İçki içmeyenler, (2)Hafif içenler (1-2 kadeh/gün), (3) makul içenler (3-4 kadeh/gün), ve (4) ağır içiciler (4 kadehten fazla). Bu çalışmaya katılan bireylerin yüzde 95’inin içtiği içki türü şaraptır. Daha sonra araştırmacıların etkenleri belirleyerek yaptığı analize göre, makul içicilerin (318 kişi) (demans risk oranı= 0.18 ve Alzheimer risk oranı= 0.25) hiç içmeyenlere göre (demans risk oranı= 0.19 ve Alzheimer risk oranı= 0.28) göreceli risk oranının daha az olduğunu bulmuşlardır. Bu bulunan sonuçlar istatiksel olarak da anlamlı aralıktadır (p<0.05). Araştırmacılara göre 65 yaşın üzerindeki bireylere makul düzeyde içtikleri şarabı doktorların bırakmasını söylemesinin hiç bir tıbbi rasyoneli yoktur. Çalışmada ayrıca 922 hafif düzeyde şarap içen grupta demansta değil ancak Alzheimer’a yakalanma riskinde negatif ilişki bulunmuştur. Çalışmanın İngilizce özetine bu linkten ulaşabilirsiniz (Orgogoza ve ark., 1997).
Şarap İçmek Demansı Anlamlı Ölçüde Azaltıyor!
Pinder’ın 2009’da refere ettiği bir çalışmada, Kuzey Manhattan’da yaşayan 65 yaşın üzerindeki 980 kişiyle yapılan başka bir çalışma ise, Orgogoza ve ark. yaptığı çalışmayı doğruladı. 4 yıllık takip edilen bu kişilerden 260 demans vakası ortaya çıkmıştır. Katılımcılar üç gruba ayrılıyor: (1) Hiç içmeyenler, (2) Makul düzeyde içenler ve (3) Ağır içenler. Katılımcıların yüzde 70’ini hiç içmeyenler oluşturuyor, az ve makul içenlerin kümelendiği grupta demans için anlamlı ölçüde daha az risk bulunmuştur. Sonuç olarak, literatürde makul düzeyde şarap içmenin ya da alkol tüketmenin demans ve alt türü olan Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığına dair önemli bulgular ve çalışmalar mevcuttur.
İleri Okuma: Alkolün Yararlı Etkileri ve Biyolojik Mekanizmaları
İleri Okuma: Alkolün Zararlı Etkileri Nelerdir?
İlk yorum yapan olun