Sihirli Sayı Yedi, Artı veya Eksi İki

Benim sorunum şu: Bir tamsayı tarafından acı çekiyorum. 7 yıldan beri bu sayı beni takip etti, en özel verilerime izinsiz girdi, birçok derginin sayfasından bana saldırdı. Bu numara bir takım belirsizlikler olduğunu varsayar; bazen çok daha az büyük olur, bazen her zamankinden az daha küçüktür, ama asla farkedilemeyecek kadar değişmez….

-George A. Miller (1956)

Sihirli sayı yedi (artı veya eksi iki) deneyi kısa süreli bellek için kanıt sunmaktadır. Birçok yetişkin kısa süreli belleklerinde 5 ile 9 arasındaki maddeyi tutabilmektedir. Miller (1956) kısa süreli belleğin en fazla 9 madde ile sınırlandırılabileceğini öne sürdü.

George Miller’ın Deneyi Hakkında

Farklı tonlarda ses dinleyen deneklere, bir numara atanarak dinlenilen her bir tonu diğerine göre ayırt etmesi soruluyor. 5 ya da 6 tondan sonra, deneklerin kafası karışmaya başlıyor, ve daha sonraki tonlarda etkili yargılama yapamıyorlar.

Kendi telefon numaralarımızı düşünelim, aslında 7 numaranın hiçbirini tamamen hatırlamıyoruz, ilk gruptaki üç numarayı ve diğer gruptaki 4 numarayı hatırlıyoruz. Mesela 10 numaralık bir telefon numarasını 3 gruba ayırarak söylüyoruz. Bunu sadece telefon numaralarında değil, iban numarası vb süreçleri hatırlarken de yapıyoruz.

Sonuç olarak kısa süreli belleğimizin kapasitesi “yedi artı eksi iki” madde ile sınırlı.

Kaynaklar

Miller, G. A. (1956). The magical number seven, plus or minus two: Some limits on our capacity for processing information. Psychological review63(2), 81.

 

Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*