Benim sorunum şu: Bir tamsayı tarafından acı çekiyorum. 7 yıldan beri bu sayı beni takip etti, en özel verilerime izinsiz girdi, birçok derginin sayfasından bana saldırdı. Bu numara bir takım belirsizlikler olduğunu varsayar; bazen çok daha az büyük olur, bazen her zamankinden az daha küçüktür, ama asla farkedilemeyecek kadar değişmez….
-George A. Miller (1956)
Sihirli sayı yedi (artı veya eksi iki) deneyi kısa süreli bellek için kanıt sunmaktadır. Birçok yetişkin kısa süreli belleklerinde 5 ile 9 arasındaki maddeyi tutabilmektedir. Miller (1956) kısa süreli belleğin en fazla 9 madde ile sınırlandırılabileceğini öne sürdü.
George Miller’ın Deneyi Hakkında
Farklı tonlarda ses dinleyen deneklere, bir numara atanarak dinlenilen her bir tonu diğerine göre ayırt etmesi soruluyor. 5 ya da 6 tondan sonra, deneklerin kafası karışmaya başlıyor, ve daha sonraki tonlarda etkili yargılama yapamıyorlar.
Kendi telefon numaralarımızı düşünelim, aslında 7 numaranın hiçbirini tamamen hatırlamıyoruz, ilk gruptaki üç numarayı ve diğer gruptaki 4 numarayı hatırlıyoruz. Mesela 10 numaralık bir telefon numarasını 3 gruba ayırarak söylüyoruz. Bunu sadece telefon numaralarında değil, iban numarası vb süreçleri hatırlarken de yapıyoruz.
Sonuç olarak kısa süreli belleğimizin kapasitesi “yedi artı eksi iki” madde ile sınırlı.
Kaynaklar
Miller, G. A. (1956). The magical number seven, plus or minus two: Some limits on our capacity for processing information. Psychological review, 63(2), 81.
İlk yorum yapan olun