Depresyonla Savaşmada Doğal Yöntem: Omega 3
Antidepresan ilaçların kullanımının intihara eğilim, depresyonu klinik olarak kötüleştirme ve davranışlarda olağandışı değişikliklere sebep olduğu uzun zamandır bilinmekte. Bu bulgular ışığında doktorlar ve hastalar alternatif tedavi aramaktalar. Yeni çalışmalar omega-3 yağ asitlerinin depresyonu etkin bir biçimde hafifletebileceğini gösteriyor.
Omega-3 Yağ Asitleri Depresyonla Nasıl Savaşıyor?
Nieminen ve arkadaşları (2006) yaptıkları çalışmada omega-3 yağ asidi eksikliğinin depresif ruh halini nasıl kötüleştirebileceğine ışık tutmaya çalıştı. Araştırmacılar hastalık süreçlerinde rol oynayabilecek temel yağ asitleri ve nörosteroidlerin plazma düzeylerine baktılar. Çalışmaya 18 sağlıklı erkek ve alkolizm, depresyon ve her ikisine sahip 34 erkek katıldı. Toplam 52 katılımcı arasında düşük düzeydeki omega-3 temel yağ asidi düzeyi yüksek düzeyde nöroaktif streoid düzeyiyle ilişkiliydi. Omega-3 temel yağ asitlerinin yüksek düzeyde dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) içermekte. Çalışmaya göre DHA eksikliğinin kortikotropin salgılatıcı hormonunu artırdığı gözlemlendi. Duygusallığı düzenleyen bu hormonun, daha sonra hiperaktiviteye katkı sağlayarak, ruh halini, saldırganlığı ve kaygı ile ilişkili süreçleri etkileyebileceği öne sürüldü. Bir diğer ilginç çalışmada ise Conklin ve arkadaşları (2007) aslında diyette tüketilen omega-3 yağ asitlerinin beyinde duyguyu düzenleyen alanlarda yararlı anatomik değişikliklere sebep olabileceğini gösteriyor. 55 sağlıklı yetişkinin omega-3 tüketimlerine göre beynin belirli bölgelerindeki gri madde hacmini belirlemek için MR taramaları yapıldı. Omega-3 tüketimi ne kadar yüksek olursa, anterior singulat kortekste (beyinde depresyonla ilişkili olan duygu ve ruh halini kontrol eden bölge) gri madde hacminin o kadar büyük olduğu gösterildi. İlginç olarak, majör depresif bozukluğu olan hastalardaki beyinlerin otopsi çalışmalarında beynin depresyon ve duygu-durum bozukluğu ile ilgili olan başka bir bölgesi olan orbitofrontal kortekste DHA’da seçici eksiklikler göstermektedir.
Sonuç olarak, omega-3 tüketiminin depresyon belirtilerini azaltmada etkin rol oynadığını gösteren birçok çalışma bulunmaktadır.
Kaynaklar
Conklin SM, Gianaros PJ, Brown SM, et al. Long-chain omega-3 fatty acid intake is associated positively with corticolimbic gray matter volume in healthy adults. Neurosci Lett. 2007 Jun 29;421(3):209-12.
McNamara RK, Hahn CG, Jandacek R, et al. Selective deficits in the omega-3 fatty acid docosahexaenoic acid in the postmortem orbitofrontal cortex of patients with major depressive disorder. Biol Psychiatry. 2006 Dec 21.
Nieminen LR, Makino KK, Mehta N, et al. Relationship between omega-3 fatty acids and plasma neuroactive steroids in alcoholism, depression and controls. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Oct;75(4-5):309-14.
İlk yorum yapan olun