Kentleşme, insan eliyle yapılan çevresel değişiklikler sonucu birçok organizmayı tehdit etmektedir. Telomer uzunluğu ise birçok türde fenotipik kalite ve ölüm oranlarıyla ilişkilendirilmiştir. Yapılan yeni bir çalışmada şehirde yaşayan kuşların ormandakilere göre telomerlerinde anlamlı ölçüde kısalma bulunmuş.
Telomer Nedir?
Telomerler kromozomların uçlarında bulunurlar ve kromozomları korurlar. Kısalan telomerler hücresel düzeyde yaşlanma ile ilişkilendirilmiştir. Telomer uzunluğu bizim biyolojik yaşımızı belirlemekte. Telomer uzunluğu oranlarında kısalma stresle de artmakta.
Biology Letters’ta 21 Mart 2018’te yayınlanan bir araştırmada, bir yaşındaki ve yetişkin kuşlardan şehirde ve orman alanlarda yaşayanlarda telomer uzunluğundaki kısalmayı araştırmışlar. Her iki gruptaki kuşlardan şehirde yaşayanlarda ormanlık alanda yaşayanlara göre anlamlı ölçüde telomer kısalması gösterilmiş. Bu oran yetişkin kuşlarda bir yaşındaki kuşlardan daha fazla.
Ancak çalışmanın ilginç sonucu ise şu: Şehirde yaşayan kuşlarda telomer uzunluğu daha fazla kısalmasına rağmen hayatta kalma oranlarının azalması beklenirken bu oranda artış gözlenlenmiş. Araştırmacılar bu durumun avlanma oranı ya da türe spesifik mekanizmarlarla olabileceğini speküle etmişler. Bir de habitatla ilişkilendirilmiş çevresel değişiklikler de bu süreçte rol oynamakta.
Şehirde yaşayan insanların yaşam süresinin doğa içinde yaşayan insanlara göre daha az olması şehirleşmenin telomerlerin uzunluklarını kısaltmasıyla açıklanabilir.
Sonuç olarak, kentleşme telomerlerin kısalmasına sebep olmaktadır.
Kaynaklar
çok ilginç bir araştırma olmuş. bu tip ilgi çekici araştırma makalelerini sizden bekliyoruz.