Şehirde Yaşayan Kuşların Telomerleri Kısalıyor

Kentleşme, insan eliyle yapılan çevresel değişiklikler sonucu birçok organizmayı tehdit etmektedir. Telomer uzunluğu ise birçok türde fenotipik kalite ve ölüm oranlarıyla ilişkilendirilmiştir. Yapılan yeni bir çalışmada şehirde yaşayan kuşların ormandakilere göre telomerlerinde anlamlı ölçüde kısalma bulunmuş.

Telomer Nedir?

Telomerler kromozomların uçlarında bulunurlar ve kromozomları korurlar. Kısalan telomerler hücresel düzeyde yaşlanma ile ilişkilendirilmiştir. Telomer uzunluğu bizim biyolojik yaşımızı belirlemekte. Telomer uzunluğu oranlarında kısalma stresle de artmakta.

Biology Letters’ta 21 Mart 2018’te yayınlanan bir araştırmada, bir yaşındaki ve yetişkin kuşlardan şehirde ve orman alanlarda yaşayanlarda telomer uzunluğundaki kısalmayı araştırmışlar. Her iki gruptaki kuşlardan şehirde yaşayanlarda ormanlık alanda yaşayanlara göre anlamlı ölçüde telomer kısalması gösterilmiş. Bu oran yetişkin kuşlarda bir yaşındaki kuşlardan daha fazla.

Ancak çalışmanın ilginç sonucu ise şu: Şehirde yaşayan kuşlarda telomer uzunluğu daha fazla kısalmasına rağmen hayatta kalma oranlarının azalması beklenirken bu oranda artış gözlenlenmiş. Araştırmacılar bu durumun avlanma oranı ya da türe spesifik mekanizmarlarla olabileceğini speküle etmişler. Bir de habitatla ilişkilendirilmiş çevresel değişiklikler de bu süreçte rol oynamakta.

Şehirde yaşayan insanların yaşam süresinin doğa içinde yaşayan insanlara göre daha az olması şehirleşmenin telomerlerin uzunluklarını kısaltmasıyla açıklanabilir.

Sonuç olarak, kentleşme telomerlerin kısalmasına sebep olmaktadır.

Kaynaklar

Ibáñez-Álamo, J. D., Pineda-Pampliega, J., Thomson, R. L., Aguirre, J. I., Díez-Fernández, A., Faivre, B., … & Verhulst, S. (2018). Urban blackbirds have shorter telomeres. Biology letters, 14(3), 20180083.

 

Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*