Diyabet İlacı Metformin ve Pankreas Kanseri

Diyabet İlacı Metformin ve Pankreas Kanseri

Diyabet İlacı Metformin Pankreas Kanserin Progresyonunu Nasıl İnhibe Ediyor?

Massachusetts General Hospital’daki araştırmacılar diyabet ilacı olan metforminin pankreas kanserinin progresyonunu inhibe etme özelliğini ortaya çıkaran yeni bir mekanizma keşfettiler. PLOS One isimli dergide yayınlanan çalışmada glukoz düşüren metformin molekülünün pankreas kanserinin en yaygın belirteci olan inflamasyon (=yangı, iltihaplanma) ve fibrozu azalttığını kanıtladılar. Çalışmacıların hücre, hayvan modelleri ve aynı zamanda hastaların tümör örnekleriyle yaptıkları çalışma ayrıca bu yararlı etkinin obez veya fazla kilolu kişilerde daha fazla olduğunu gösteriyor.

Çalışma ekibi metforminin desmoplazi denilen tümör olgularında orantısız miktarda bağ doku oluşumunu azalttığını, hücre dışı matriks üreten pankreatik yıldızsı hücrelerin aktivasyonunu inhibe ederek ve bağışıklık sistemi hücrelerini yeniden programlayarak inflamasyonu azalttığını buldular.

Çalışmanın odak noktası olan pankreatik duktal adenokarsinom, pankreas kanserinin en yaygın formudur. Amerika’da her yıl 40,000 kişi bu kanser türü yüzünden vefat etmektedir. Bu tanıyı hastaların yarısı obez ya da fazla kilolu bireylerdir ve hastaların neredeyse yüzde 80’inde tip 2 diyabeti ya da insülin direnci vardır. Metformin tip 2 diyabetli hastalara verilen ilaçların etken maddesidir. Bu çalışma, metforminin pankreas kanseri üzerindeki etkilerini gösteren ilk çalışmadır.

Çalışmada ilk olarak bir hücre dışı matriks bileşeni olan hyaluranonun fazla kilolu ya da obez ve metformin kullanan diyabet hastalarında metformin kullanmayanlara göre yüzde 30 daha az olduğunu bulmuşlar. Daha sonra oluşturulan obez pankreas kanser hayvan modelinde ise, metforminle tedavi edilmiş hayvanlarda hyaluranon ve kolajen-1 proteini ifadesinde azalma ve aynı zamanda daha az aktive olmuş pankreas yıldızsı hücre olduğunu göstermişler. Bu bulgulara ek olarak, metastazla ilişkilendirilebilecek epitelyal mezenkimal transizyonda azalma bulmuşlar.  Hücre kültürlerinde sinyal yolaklarını analiz etmek için yapılan deneylerde ise metforminin hyaluronon ve kolajen-1 proteinlerinin üretimini azalttığı, inflamasyon önleyen M2 makrofajlarına polarizasyonu artırdığını ve dolayısıyla inflamasyonu azalttığını bulmuşlar.

Sonuç olarak, tip 2 diyabet ilacı olan metformin pankreas kanserine sahip obez/diyabetik bireylerde fibroinflamasyon olan tümör mikro çevresinde pankreas yıldızsı hücreleri ve tümör ile ilişkili makrofajları tekrar programlayarak hastalık progresyonunu azaltıyor. Bu yüzden metforminin pankreas kanseri üzerindeki etkililiğin klinik çalışmalarla aydınlatılması obez/fazla kilolu pankreas kanseri hastalarının tedavisinde tedavi stratejisi olarak kullanılabilir.

Kaynaklar

Incio, J., Suboj, P., Chin, S. M., Vardam-Kaur, T., Liu, H., Hato, T., … & Fukumura, D. (2015). Metformin reduces desmoplasia in pancreatic cancer by reprogramming stellate cells and tumor-associated macrophages. PloS one, 10(12), e0141392.
Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*