
Parkinson hastalığı genetik ve çevresel faktörlerin biraraya gelmesiyle oluşan karmaşık bir hastalıktır. Epidemiyolojik çalışmalarda çevresel risk ya da koruyucu faktörlerin parkinson hastalığında rol oynadığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler düşünüldüğünde ise bir çok araştırmada sigara içme ile parkinson hastalığı oluşumu arasında negatif bir korrelasyon bulunmuştur. Örneğin sigara içenlerin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı yüzde 40 daha azdır. Ancak bu ilişkinin nedeni ve hangi biyolojik mekanizmaların bu süreçte rol oynadığı şimdiye kadar henüz aydınlatılmamıştı.
Neurology isimli tıp dergisinde 19 Ocak 2018’de yayınlanan bir araştırmada bilim insanları sigara içmenin Parkinson hastalığı riski için ksenobiyotiklere duyarlılık ile ilgili genlerle etkileşime girip girmediğini araştırmışlar.
Öncelikle ksenobiyotik nedir’den başlayalım: organizmanın normal metabolizması için gerekli olmayan vücut tarafından üretilmeyen yabancı kimyasal maddelere ksenebiyotik ya da xenobiyotik denmektedir. Bu küçük ama önemli bilgiyi aklımızda tutalım ve şimdi araştırmada neler olup bitmiş göz gezdirelim.
513 hasta ve 1147 kontrol grubunun katıldığı çalışmada araştırmacılar gen ve sigara içme ile ilişkili 3179 tekli nükleotid poliformizmini incelemişler. Bunun sonucunda 289 genin bireylerde ksenobiyotiklere duyarlılık gösterdiğini bulmuşlar. Sigara içme ve tekli nükleotid polimorfimi inetraksiyonları çeşitli bilimsel yollarla test edilmiştir. Bunun sonucunda farklı tekli nüklotid polimorfizmlerinin sigara içme ile ilişkisi bulunmuştur. Özellikle RXRA ve SLC17A6 genlerinin Parkinson hastalığında sigara içme ile interaksiyonu olduğu gibi bu genlerle ilişkilendirilen polimorfizmler (RXRA-rs4240705 ve SLC17A6-rs190058) sigara içme ile Parkinson hastalığı riskinin azalmasındaki biyolojik yolakların aydınlatılmasının önünü açmıştır.
Ancak daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, sigara içmenin Y kromozomunu sildiği ve içilen her 50 sigaranın DNA’da mutasyon yarattığı kanıtlanmış durumda.
Dolayısıyla en iyisi sigara hiç içmemek gibi gözüküyor.
Kaynaklar
İlk yorum yapan olun