Sigara Y Kromozomunu Siliyor

Sigara İçmek Ne Kadar Daha Kötü Olabilir?

Sigara içen erkeklerin kanser ya da kalp krizi gibi hastalıklardan başka düşünmesi gereken başka bir konu daha var: Y kromozomlarını kaybetmek! Araştırmacıların bulgularına göre, sigara içenler içmeyenlere göre dört kata kadar Y kromozomu içermeyen kan hücresine sahip oluyor. Forsberg ve arkadaşlarının çalışmasına göre periferik kanda Y kromozomu içermeyen kan hücrelerinin daha kısa yaşam süresi ve yüksek kanser riski ile ilişkili olduğu bulunmuş.

Forsberg ve Dumanskinin bulgularına göre kan hücrelerinden Y kromozonun kaybedilmesi, çalışmaya katılan 1153 örneklemdeki yaşça fazla erkeklerin yüzde 8.2’sinde gözlemlenmiştir. Bu bireylerin yaşam beklentisi %5.5 daha azdır ve kansere yakalanma riski daha fazladır.

Araştrırmacılar egsersiz, diyabet, vücut kütle indeksi, eğitim ve alkol alımını test ettiğinde, sadece sigara içmenin 48-93 yaşları arasındaki 3 ayrı kohortta anlamlı ölçüde Y kromozomu kaybını artırdığını gözlemlemiştir. Yaşı 70 ve üzerindeki bireylerin %12-16’sında en çok yaygın olan “post-zigotik” mutasyon gözlemlenmiştir.

Çalışmalara göre, 25-34 yaşları arasında sigara içmiş ancak sonradan bırakmış bireylerin yaşam süreleri hiç içmeyenlerle neredeyse aynıdır. Sonuç olarak, sigara içmek erkeklerde bayanlara göre kanser için daha büyük bir risk faktörüdür.

Yazarlara göre, Y kromozomunun kaybı kanser için bir risk taşımaktadır, aynı zamanda genetik hasar için de risk faktörüdür. Y kromozomunun tümörle savaşmada rolü olabileceği için, kanser riski artabilir.

Kaynaklar

Forsberg, L. A., Rasi, C., Malmqvist, N., Davies, H., Pasupulati, S., Pakalapati, G., … & Lannfelt, L. (2014). Mosaic loss of chromosome Y in peripheral blood is associated with shorter survival and higher risk of cancer. Nature genetics46(6), 624-628.

Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*