Sigara İçmek Ne Kadar Daha Kötü Olabilir?
Sigara içen erkeklerin kanser ya da kalp krizi gibi hastalıklardan başka düşünmesi gereken başka bir konu daha var: Y kromozomlarını kaybetmek! Araştırmacıların bulgularına göre, sigara içenler içmeyenlere göre dört kata kadar Y kromozomu içermeyen kan hücresine sahip oluyor. Forsberg ve arkadaşlarının çalışmasına göre periferik kanda Y kromozomu içermeyen kan hücrelerinin daha kısa yaşam süresi ve yüksek kanser riski ile ilişkili olduğu bulunmuş.
Forsberg ve Dumanskinin bulgularına göre kan hücrelerinden Y kromozonun kaybedilmesi, çalışmaya katılan 1153 örneklemdeki yaşça fazla erkeklerin yüzde 8.2’sinde gözlemlenmiştir. Bu bireylerin yaşam beklentisi %5.5 daha azdır ve kansere yakalanma riski daha fazladır.
Araştrırmacılar egsersiz, diyabet, vücut kütle indeksi, eğitim ve alkol alımını test ettiğinde, sadece sigara içmenin 48-93 yaşları arasındaki 3 ayrı kohortta anlamlı ölçüde Y kromozomu kaybını artırdığını gözlemlemiştir. Yaşı 70 ve üzerindeki bireylerin %12-16’sında en çok yaygın olan “post-zigotik” mutasyon gözlemlenmiştir.
Çalışmalara göre, 25-34 yaşları arasında sigara içmiş ancak sonradan bırakmış bireylerin yaşam süreleri hiç içmeyenlerle neredeyse aynıdır. Sonuç olarak, sigara içmek erkeklerde bayanlara göre kanser için daha büyük bir risk faktörüdür.
Yazarlara göre, Y kromozomunun kaybı kanser için bir risk taşımaktadır, aynı zamanda genetik hasar için de risk faktörüdür. Y kromozomunun tümörle savaşmada rolü olabileceği için, kanser riski artabilir.
Kaynaklar
Forsberg, L. A., Rasi, C., Malmqvist, N., Davies, H., Pasupulati, S., Pakalapati, G., … & Lannfelt, L. (2014). Mosaic loss of chromosome Y in peripheral blood is associated with shorter survival and higher risk of cancer. Nature genetics, 46(6), 624-628.
İlk yorum yapan olun