2018 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü Hakkında

James P. Allison ve Tasuku Honjo, vücudun bağışıklık sistemini kanserle savaşmak için nasıl kullanacağını keşfeden iki bilim adamı, fizyoloji ya da tıp alanında 2018 Nobel ödülü kazandı.

Bağışıklık sistemimiz normal durumlarda mutasyona uğramış hücreleri bulur ve bunlara karşı yanıt geliştirir. Ancak kanser hücreleri immün ataktan bir şekilde kendini saklamasını bilir. 1990’lı yıllarda Berkeley Üniversitesi, Kaliforniya’dan Dr. James P. Allison, immün checkpointte rol oynayan T-hücresi proteini CTLA-4 ile çalışmıştır. Dr. Allison’un geliştirdiği antikor CTLA-4’a bağlanarak onu bloklar ve böylece T-hücrelerinin kanser hücrelerine atak yapmasını sağlamaktadır. Allison’un geliştirdiği tedavi yöntemleri ileri melanomlu hastalar için umut vaad edici sonuçlar göstermiştir.

Yine 1990’lı yıllarda Tasuku Honjo, T hücrelerinin yüzeyinde ifade olan başka bir proteini, PD-1’ı keşfetmiştir. PD-1’in bloklanması yine kanser tedavisinde umut verici sonuçlara sebep olmaktadır.

İmmün checkpoint terapileri sayesinde bir çok tip kanserde effektif ve anlamlı sonuçlar gözlemlenmiştir. Anti-CTLA-4 ve anti-PD-1 kombinasyon terapisinin melanomlu hastalarda daha effektif olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda bu iki çalışmanın immün sistemimizin kansere karşı savaşmada nasıl başarılı olacağını gözlemlememiz açısından önemi büyüktür.

Dolayısıyla bir çok kanser hastasına umut olan bu terapiler, günümüzde halen önemini korumaktadır ve geleceğin tedavi yöntemini oluşturmaktadır.

Kaynaklar

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2018/press-release/

Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*