Kanser İlacı Akciğer Kanseri Hastasının HIV Enfeksiyonunu Büyük Ölçüde Azaltıyor

1 Aralık 2017’de Annals of Oncology’de yayımlanan bir çalışmada ilk defa bir kanser ilacının insanlarda HIV ile enfekte hücreleri yok edebileceği gösterilmiş bulunmakta. HIV ile 1995 yılında enfekte olmuş 51 yaşındaki bir adam 2015 yılında evre 3a akciğer kanseri tanısı aldıktan sonra kemoterapi tedavisi görmektedir. Daha sonra Kasım 2016’da nivolumab adlı immunoterapi ilacıyla tedavi olmaya başlayan hastada araştırmacılar büyük ölçüde ve kalıcı olarak insan immün yetmezlik virüsü HIV’in vücut hücrelerindeki rezarvuarlarında azalmaya sebep olduğunu göstermişler.

HIV ile enfekte olmuş hücrelerin immun sistemdeki rezarvuarları beyin, kemik iliği, genital bölge gibi organlarda bulunmaktadır. Antiretroviral terapi denilen ve HIV’in vücutta baskılanmasını sağlayan ilaç tedavisinde maalesef bu organlardaki rezervuarlarda bulunan HIV hücreleri dormant olarak kalmakta ve antiretroviral tedavi tarafından HIV virüsü elimine edilmemektedir. Bu yüzden hastalar ilaç almayı kestiklerinde, virüs tekrar replike olarak çoğalmakta ve diğer hücreleri enfekte etmektedir.

Bilim adamları bu rezervuarlardaki HIV ile enfekte olmuş hücreleri temizleyebilirlerse, bu da virüsün tamamıyla vücuttan silinmesi ve HIV’in tedavisi olacaktır. HIV virüsü immün yanıtta önemli rol oynayan CD4 hücrelerini enfekte ederler. Bu yüzden, HIV ile enfekte olmuş CD4 hücreleri enfeksiyonla savaşmada zorlanırlar.

Bir immün check-point inhibitörü olan Nivolumab bir çok ileri evre kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Araştırmacılar hastaya ilk olarak nivolumab verdiklerinde, HIV virüsü kan örneklerinde belirlenemez düzeydeydi. Daha sonra HİV virüsü miktarı tekrar düşmeden önce 45. güne kadar  progresif artış gözlemlendi. Aynı zamanda T hücresi aktivitesinde artış gözlemlendi. Özellikle CD8 T hücrelerinde 30. ve 120. gün sırasında anlamlı ölçüde artış vardı. Sonuç olarak 120. günde HIV rezervuarlarında anlamlı ölçüde ve kalıcı düşüş yaşandı. Ancak bu vakada böyle bir sonuç alınmasına rağmen, başka bir vakada böyle bir düşüş yaşanmamıştır.

Araştırmacılar, anti-PD1 terapisinin HIV üzerinde kesin olarak etkililiğini gösterebilmek için HIV yanıtıyla ilgili potansiyel markerların tahmin edilerek tedaviye başlanılmasının gerekliliğini, ancak sonuçların bir dönüm noktası olabileceğini vurgulamaktalar.

İleri Okuma: HIV ve AIDS nedir?

Kaynaklar

Guihot, A., Marcelin, A. G., Massiani, M. A., Samri, A., Soulié, C., Autran, B., & Spano, J. P. (2017). Drastic decrease of the HIV reservoir in a patient treated with nivolumab for lung cancer. Annals of Oncology.

Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*