Romatoid Artrit Nedir?

Romatoid artrit; sinovial enflamasyon, hiperplazi, oto-antikor oluşumu (romatoid faktör vb), kartilaj ve kemik deformitesi gözlenen oto-immün bir hastalıktır.

Romatoid Artritte Genetik ve Çevresel Faktörler

Romatoid artrit, genotip, çevresel tetikleyiciler ve şans arasında karmaşık bir etkileşimi içerir. Tek yumurta ikizlerinde olma olasılığı yüzde 15-30 iken çift yumurta ikizlerinde bu oran yüzde 5’tir. İnsanlardaki HLA-DR B1 lokusu ile ilikisi, romatoid faktör ve ACPA oto-antikoru pozitif hastalarda kanıtlanmıştır. Bu allelerdeki QKRAA amino-asit motifleri hastalığa yatkınlıkta önem taşımaktadır. Otoreaktif edinsel bağışıklı sistemi yanıtında T-hücresi reportuar seçimi, antijen sunumu ya da peptit afinitesindeki değişikliklerin rolü olduğu düşünülmektedir.

Gen-çevre etkileşimi çalışmalarından elde edilen bulgular, sigara içmek ve diğer bronşiyal stres formları (örneğin, silikaya maruz kalma), HLA-DR4 allel duyarlılığı olan kişilerde romatoid artrit riskini arttırmaktadır. Enfeksiyöz ajanlar (örneğin, Epstein-Barr virüsü, sitomegalovirüs, protein türleri ve Escherichia coli) ve bunların ürünleri (örneğin, ısı-şok proteinleri) uzun süredir romatoid artrit ile bağlantılıdır ve birleştirici mekanizmalar zor kalsa da, bir tür moleküler taklit türü kabul edilir. Enfeksiyon sırasında immün komplekslerin oluşumu, uzun süredir romatoid artritin tanısal bir belirleyicisi olarak görev yapan ve patogenezinde rol oynayan immünoglobulinin Fc kısmına karşı yüksek afiniteli bir otoantikor olan romatoid faktörün indüklenmesini tetikleyebilir. Ayrıca, romatoid artritin periodontal hastalık ile ilişkili olduğu görülmektedir: Porfromonas gingivalis, memeli proteinlerinin sitrülinasyonunu destekleyebilen PADI4’ü eksprese eder. Son olarak, gastrointestinal mikrobiyomun artık artiküler modellerde otoimmünitenin gelişimini etkilediği bilinmektedir ve otoantikor pozitif romatoid artrit ile ilişkili spesifik (ve potansiyel olarak izlenebilir) klinik bakteri belirteçleri ortaya çıkmaktadır.

Romatoid artrit riski, kadınlar arasında, erkeklerden daha fazladır. Romatoid artritin başlangıcı, advers yaşam olaylarıyla da ilişkilidir. Bu tür olaylar için moleküler açıklamalar, hipotalamik-hipofiz-adrenal eksen ve sitokin üretimi arasında bir bağlantı gösteren hayvan iltihabı modellerinden ortaya çıkmaktadır. Merkezi sinir sistemi normalde bağışıklık düzenlenmesi ve homeostazda rol oynar ve nöroimmünolojik etkileşimler, kemirgen artrit modellerinde hastalık gelişimini düzenler.

Kaynaklar

McInnes, I. B., & Schett, G. (2011). The pathogenesis of rheumatoid arthritis. New England Journal of Medicine365(23), 2205-2219.

Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*