Hayvan Yardımlı Terapilerle İyileşme Gerçekten Sağlanabilir Mi?

Bundan seneler evvel, 1929 yılında, bir kişi köpek okşadığında, köpeğin kan basıncının düştüğü gözlemlenmiş. Dolayısıyla bazı fizyolojik etkileşimler karşılıklı olarak hayvanlarda ve insanlarda çeşitli değişimlere yol açabilmektedir.

Hayvan Yardımlı Terapiler

Evcil hayvanlar, kaygı düzeylerini ve sempatik sinir sistemi uyarılmasını azaltıyorlar. Bununla da kalmıyorlar, yalnızlığı ve depresyonu sağladıkları arkadaşlıklarla, ilginç ve değişik yaşam biçimleriyle azaltıyorlar. Hayvan yardımlı terapinin bilimsel olup olmadığını anlamak üzere Odendaal (2000)’de bir çalışma gerçekleştiriyor.

Beta-endorfin, oksitosin, prolaktin, Beta-feniletilamin, dopamin ve kortizol moleküllerini olumlu yönde oluşan insan ve hayvan etkileşimlerini test etmek için kullanıyor. Nörokimyasal plazma düzeylerine bakarak örneğin köpekler ve sahipleri arasındaki pozitif fizyolojik yanıtları ölçmeyi amaçlamıştır.

Çalışmanın Sonuçları Oldukça İlginç

İnsanlar ve köpeklerde Beta-endorfin, oksitosin, prolaktin ve fenilasetik asit ve dopamin düzeylerinde anlamlı ölçüde artma gözlemleniyor. Özellikle oksitosin için bu süreç düşünüldüğünde, oksitosinin farklı türler arasında sosyal bağlanmada etkili bir nörokimyasal olduğunu bilinmekte. Dolayısıyla insan-hayvan pozitif etkileşimleri nörokimyasallar tarafından kontrol ediliyor.

Yapılan başka bir çalışmada ise terapi odalarında kullanılan evcil hayvanlarının bağlanma teorisi perspektifinden bakılmış (Zilcha-Mano et al., 2011). Araştırmacılara göre, danışanın (terapi alan kimse) evcil hayvanla olan ilişkisinin terapide etkili olabileceği öne sürülmüş.

Hayvan Yardımlı Terapiler Madde Bağımlılığında Da Etkili!

Wesley ve arkadaşları (2015), hayvan yardımlı terapinin madde bağımlılığı üzerine olan etkilerini de incelemişler. Hayvan yardımlı terapi gören grup özellikle kanabis, metamfetamin gibi bağımlılıklara karşı daha pozitif yanıt vermişler. Çalışmanın sonuçları ise hayvan yardımlı terapinin sağlık profosyonellerinden psikiyatrist ve psikologların işlerini kolaylaştıracağı yönünde.

Kaynaklar

Odendaal, J. S. (2000). Animal-assisted therapy—magic or medicine?. Journal of psychosomatic research, 49(4), 275-280.
Wesley, M. C., Minatrea, N. B., & Watson, J. C. (2009). Animal-assisted therapy in the treatment of substance dependence. Anthrozoös, 22(2), 137-148.
Zilcha-Mano, S., Mikulincer, M., & Shaver, P. R. (2011). Pet in the therapy room: An attachment perspective on animal-assisted therapy. Attachment & human development, 13(6), 541-561.
Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*