Işık Mikroskobunun Kısımları Nelerdir?

Mikroskobun Optik Kısımları

Oküler: Mikroskopta bu kısım, objektiften aldığı ışınları göze veren merceklerin bulunduğu kısımdır. Tipik olarak standart okülerler 10x büyütme gücündedir.

Objektif Merceği: Mikroskoptaki birincil optik lenslerin olduğu kısımdır. 4x-100x arasında değişen büyütme gücüne sahip olan objektif merceklerinde 3, 4 ya da 5 lens bulunmaktadır.

Odaklama Çubukları: Kaba ve hassas olmak üzere iki çeşittir. Kaba odaklama çubuğu kullanılarak odaklanan görüntü için hassas odaklama çubuğu kullanılarak ince ayar yapılır.

Tabla: Görüntüsü alınacak örneğin yerleştirildiği yere tabla denmektedir.

Apertür: Tabladaki boşluğa apertür denmektedir. Bu boşluktan iletilen ışık tablaya erişir.

Illümünatör: Illüminatör mikroskop için ışık kaynağıdır ve genellikle mikroskobun en altında bulunmaktadır.

Kondensatör: Illüminatörden gelen ışığı toplar ve örneğin üzerine odaklar. Tablanın hemen altındadır ve iris diyaframı ile birleşmiştir.

İris Diyaframı: Örneğe erişecek ışığın miktarını belirler.

 

Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*