Rakamlar apaçık ortada: İçilen her 50 sigara için ortalama olarak akciğer hücrelerinde 1 mutasyon oluşuyor. Yani günde 1 paket sigara içen bireyler bir yılda her akciğer hücresinde 150 mutasyon, her larinks hücresinde 97 mutasyon, her farinks hücresinde 39 mutasyon ve her mesane hücresinde 18 mutasyona sahip oluyor. Bunun anlamı da sigara sadece akciğer hücrelerinde değil diğer hücrelerde de moleküler hasar ve genetik mutasyon oluşturuyor.
Daha önceki birçok çalışma tütün kullanımı ile kanser riski arasındaki ilişkiyi ortaya koymasına rağmen, bu çalışma bize rakamlarla mutasyonları sunması açısından ilgi çekiyor.
Ludmil Alexandrov ve arkadaşları (2016) 2500 sigara içen ve 1000 sigara içmeyen bireyin tümör DNA’larını karşılaştırarak sigara içme ile ilişkili mutasyonları belirlemişler. Teorik olarak, her bir DNA mutasyonun potansiyel olarak hücrelerdeki sinyal yolaklarını etkileyerek hücreleri kansere dönüştürme riski var. Ancak çalışmanın özgünlüğü, hücreye spesifik mutasyon analizini yapmaları.
Sigara Sadece Akciğer Kanseri mi Yapıyor?
Elbette hayır, hiç sigara içmemiş bir bireyin mesane kanserine yakalanma riski ile sigara içmiş bireylerin yakalanma riski arasında anlamlı farklar var. Bu oran erkeklerde %50-65, kadınlarda ise %20-30 daha fazla (Fredman et al., 2011). Sigaranın en azından 17 tür kanser çeşidiyle bağlantısı var. Sigara içen bireyler her anlamda kanser riski ile karşı karşıya.
Sonuç olarak sigara içmek, rus ruleti oynamak gibi bir şey.
Kaynaklar
Alexandrov, L. B., Ju, Y. S., Haase, K., Van Loo, P., Martincorena, I., Nik-Zainal, S., … & Campbell, P. J. (2016). Mutational signatures associated with tobacco smoking in human cancer. Science, 354(6312), 618-622.
Freedman, N. D., Silverman, D. T., Hollenbeck, A. R., Schatzkin, A., & Abnet, C. C. (2011). Association between smoking and risk of bladder cancer among men and women. Jama, 306(7), 737-745.
İlk yorum yapan olun