136 Yıllık Genom Katlanma Problemi Çözüldü

136 yıllık problem çözüldü…
DNA’nın mitotik kromozom haline katlanma mekanizması çok ayrıntılı bir şekilde açığa çıkarıldı.

Massachusetts Üniversitesi Tıp Okulu sistem biyolojisi öncülüğündeki uluslararası grup hücrelerin nasıl hızlı bir şekilde uzun düğüm şeklinde kromozomlara katlandığını ve hücrenin bölünmesi için gereken küçük, sıkı sarılmış demetlere nasıl sıkıştırıldığını adım adım buldu.

18 Ocak 2018’de Science dergisinde “A Pathway for Mitotic Chromosome Formation” ismiyle yayımlanan çalışma mitotik kromozomların katlanmasına dair şaşırtıcı sonuçlar içeriyor. Araştırmacılar çeşitli görüntüleme, simülasyon ve Hi-C tekniklerini kullanarak, profaz aşamasında, interfaz organizasyonunun kondensin isimli proteine bağımlı olarak hızlıca kaybolduğunu ve ardışık düğümlerin nasıl oluştuğunu göstermişler. Ardından, prometafazda, 80 kb’lık iç düğümlerin 400 kb’lık dış düğümlerle nasıl iç içe geçtiğine ve helikal düzenlenmeye dair ilginç sonuçlar vermekteler.

Mitoz bölünme sırasında, hücrelerimiz ikiye bölünmeye hazırlanırken genetik materyali kardeş hücrelere aktarırlar. Bu esnada kromozomlar bir telefon kablosu gibi düğüm halini alır ve yaklaşık olarak 2 metre DNA’yı mikroskobik paketlere sıkıştırır. Hücreler bu yoğun kümelenmiş DNA’ları bölünen hücrelere aktarır. Ardından kromozomlar tekrar parçalara ayrılır. Bu hücre içinde dinamik bir süreçtir.

Videoda simüle edilen bu süreçte de görebileceğiniz gibi condensin I ve II adlı proteinlerin bu süreçte önemli işlevleri bulunmaktadır. Hücrelerimizin kullandığı condensin proteinlerine bağımlı bu zeki ve zarif strateji sayesinde mitotik kromozom oluşuman dair moleküler mekanizma aydınlatılmış bulunmakta.

Bakalım daha neler göreceğiz.

Kaynaklar

Johan H. Gibcus et al., “A Pathway for Mitotic Chromosome Formation.” Science. Published online January 18, 2018. doi: 10.1126/science.aao6135

Caglar Cil hakkında
Türkiye'nin kendimce en güzel şehirlerinden birinde, Denizli'de, dünyaya geldim. Liseyi Denizli Anadolu Lisesi'nde okudum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Glasgow Üniversitesi'nde İmmunoloji ve Enflamatuvar Hastalıklar üzerine yüksek lisansımı burslu olarak yaptım. Lisans hayatım boyunca Lodz Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nde araştırmalara katıldım. Bu çalışmalar sonucunda Cardiovascular Research ve Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarımız var. Öykü yazmayı seviyorum. Öykü Fanzin'de yayınlanan öyküm ve İYTE'de almış olduğum bir "birincilik" bir de "ikincilik" ödülüm var. Almanca öğreniyorum, İngilizce konuşabiliyorum, keman çalmayı öğreniyorum. Amacım Türkiye okuyucusuna bilimi sevdirmek, zaman buldukça eğlencesine bilimsel haberleri paylaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*