1- Tutkularınızı Belirleyin
Bir başarıya ulaşmadan önce, başarının öncelikle sizin için ne anlama geldiğini belirlemeniz gerekir. Bu süreç içerisinde tutkularınızı belirlemek veya kendi hedeflerinize ulaşmak için oluşturacağınız amaçlarınız bazen yıllar bile alsa, bu aşamalar yaşamınıza anlam katacaktır. Kendinize aşağıdaki soruları sormakla başlayabilirsiniz.
- Başkaları tarafından nasıl hatırlanmak istiyorum?
- Benim en çok ilgimi çeken konular nelerdir?
- Ben bu konuları neden seviyorum?
2- Hedeflerinizi Listeleyin
Kendinize uzun ve kısa dönemde hedefler koyun. Mesela 3 aylık dönemde bu konularda bitirip, ilerleme kaydediyor olacağım gibi. Hedefleriniz zekice olsun: Özgün, Realistik ve Başarılabilir. Hedeflerinize ulaştığınızda, daha sonraki hedefler için emin adımlarla ilerleyin.
Özgün hedefler, sonuçları belirli olan hedeflerdir. Kendinize, hangi hedefe ulaşacağım ve benim aradığım sonuç ne gibi sorular sorabilirsiniz.
Başarılabilir ve realistik hedeflerde, hedefin ulaşılabilirliği gerçekçidir. Kendinize olağanüstü hedefler belirlemeyin.
3- Hayal Kurun
Kendinizi sıkıntılı ya da durağan hissettiğinizde, gelecekte olmak istediğiniz konum hakkında hayaller kurun. Yaşama amaç katın ve her bir saniyenin önemini bilin. Zamanınızı tembelce harcamadan, elinizden geleni yapın ve sadece hayal kurun.
4- Başarısız Olmaktan Korkmayın
Başarısız olmaktan korkmayın, ancak bu başarısızlıktan anlamlı dersler çıkarmayı bilin. Örnek olarak, bir sunumu plansız olmanız yüzünden zamanında bitiremediniz, sonuçtan ders alarak sistemi bir bütün olarak görmeye çalışın, ve bir sonraki süreçte projeyi zamanında bitirin. Başarısızlık, herhangi bir şeyden vazgeçmek için anlamlı bir neden değildir.
5- Sorumluluk Alın ve Pozitif Olun
Başarılı bireyler, kişisel olarak sorumluluk alan bireylerdir. Bu tür kişiler, negatif kişilere ve yaşamlarındaki olaylara pozitif reaksiyon verebilirler. Tecrübelerinizden edindiğiniz çerçevede yanıtlarınızı pozitif olarak verin. Bu işe yaramadı demek yerine, bu işi düzeltip, bu kötü gidişatı değiştirebilirim diyebilirsiniz.
6- Kendinizi Eleştirin
Kendiniz hakkında iyi bir gözlemci olun. Doğru ve yanlışlarınızı en iyi bilen sizsiniz. Zaman zaman acımasız da olsa, kendinizi eleştirin. Daha sonra bu süreç içerisinde, yanlışlarınızı doğrulara çevirin. Kendinize inanın, geçmişinizdeki hatalar sizi doğruya götürecektir.
Sonuç olarak, hedefinize ulaşmanın verdiği tutku ve azimle, başarıya ulaşmayı hayal edin. İç sesinizi dinleyin ve çabalayın, isteyin!
Hazırlayan: Çağlar Çil
İlk yorum yapan olun